Results 1 to 10 of 10
  1. #1

    exim4 temporarly rejecting mail

    Hi all,

    I have a problem with our Debian server concerning mail trhough exim.

  2. #2
    Hmmm, wrong button... and VbCode

    I used the howto exim from koivi.com/exim4-config/
    to install it.

    but the mail isn' t delivered to the users.

    I cannot paste the logs yet here, because of the urls in it.

    the strange thing is in the paniclog:

    2006-11-06 08:07:16 1GgyZg-0007QK-HU malware acl condition: clamd: unable to connect to UNIX socket /var/run/clamav/clamd.ctl (Connection refused)
    2006-11-06 08:07:46 1GgyaA-0007QJ-GE malware acl condition: clamd: unable to connect to UNIX socket /var/run/clamav/clamd.ctl (Connection refused)
    2006-11-06 08:07:46 1GgyaA-0007QQ-QI malware acl condition: clamd: unable to connect to UNIX socket /var/run/clamav/clamd.ctl (Connection refused)
    2006-11-06 08:08:14 1Ggyac-0007QU-1g malware acl condition: clamd: unable to connect to UNIX socket /var/run/clamav/clamd.ctl (Connection refused)
    2006-11-06 08:10:35 1Ggyct-0007Qv-0k malware acl condition: clamd: unable to connect to UNIX socket /var/run/clamav/clamd.ctl (Connection refused)
    2006-11-06 08:10:38 1Ggycw-0007R4-4h malware acl condition: clamd: unable to connect to UNIX socket /var/run/clamav/clamd.ctl (Connection refused)
    2006-11-06 08:39:58 1Ggz5K-0007We-T1 malware acl condition: clamd: unable to connect to UNIX socket /var/run/clamav/clamd.ctl (Connection refused)

    any idea anyone?

  3. #3
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Scotland, UK
    Posts
    2,549
    clamd is not running (can be firewalled, very unlikely however).

    Just start it.

    -Scott
    Server Management - AdminGeekZ.com
    Infrastructure Management, Web Application Performance, mySQL DBA. System Automation.
    WordPress/Magento Performance, Apache to Nginx Conversion, Varnish Implimentation, DDoS Protection, Custom Nginx Modules
    Check our wordpress varnish plugin. Contact us for quote: [email protected]

  4. #4
    I started /etc/init.d/clamav-daemon and resent a mail. It is not arriving

  5. #5
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Top Secret
    Posts
    11,686
    Just because you "restarted" the clamd daemon doesn't mean it's actually running. Is it? To find out, simply type
    Code:
    ps xua | grep clam
    in the shell. If that returns something like this
    root 3912 0.0 0.0 3884 664 pts/1 S+ 03:27 0:00 grep clam
    then it's not. IF, however that returns a process such as
    root 12049 0.0 3.1 68340 32372 ? Ss Nov03 1:18 /usr/sbin/clamd
    then you've successfully restarted clamd.

    Next task is to make sure the socket works. To figure THIS out, type
    Code:
    ls -la /var/run/clamav/clamd.ctl
    If the file is returned as a result, then you're a-ok. If not, figure out what you did wrong when installing the daemon.

    Finally, if BOTH of those are met, and exim STILL complains, try restarting exim. If that doesn't work, hire a pro to look @ your server and help you out.

    Keep in mind that Debian is not the standard for hosting, RH and derivs are. Many of the docs you will see out there are written specifically for their OS, and while that may change a bit, it's still something that can change how things work.
    WHMCS Guru - WHMCS addons, management, support and more.
    WHMCS Notifications Extended - Add slack, hipchat, SMS, pushover to WHMCS !!
    Always looking for Linux, WHMCS, Support Desk work. PM for details

  6. #6
    ps xua gices the output of:

    clamav 6132 0.0 0.1 4180 1220 ? Ss Nov03 0:00 /usr/bin/freshclam -d --quiet -p /var/run/clamav/freshclam.pid
    clamav 8328 0.0 0.1 4188 1136 ? Ss Nov05 0:00 /usr/bin/freshclam -d --quiet -p /var/run/clamav/freshclam.pid
    root 32040 0.0 0.0 1920 604 pts/1 S+ 10:50 0:00 grep clam

    the second command gives:

    srwxrwxrwx 1 clamav clamav 0 2006-11-04 22:47 /var/run/clamav/clamd.ctl


    so it should be ok afaik.

  7. #7
    running exim4 -bt [email protected]
    tells me that the user is correctly delivered at the local merlijn account:

    R: system_aliases for [email protected]
    R: userforward for [email protected]
    R: procmail for [email protected]
    R: maildrop for [email protected]
    R: local_user for [email protected]
    [email protected]
    <-- [email protected]
    router = local_user, transport = maildir_home
    diversetrade:/home/merlijn/Maildir/new# exim4 -bt [email protected]
    R: system_aliases for [email protected]
    R: userforward for [email protected]
    R: procmail for [email protected]
    R: maildrop for [email protected]
    R: local_user for [email protected]
    [email protected]
    <-- [email protected]
    router = local_user, transport = maildir_home



  8. #8
    outgoing mail is doing fine, I tested it with
    exim4 -v

  9. #9
    Hmmm . it seems like the permissions on the /var/run/clamav folder is not correct.
    let me get back on that.

  10. #10
    It works... ClamAV couldnt start the deamon because of wrong permissions on the folder mentioned above. Thnx for pointing me in the right direction.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •